Zab (Avena sativa) vetőmag

500 Ft

Az egyik legszívósabb, nagyon életrevaló gabonaféle. Erős és mélyre hatoló gyökérzetével gyenge talajon is terem. Dúsan sarjad, ezért jó gyomfojtó növény.

Leírás

Az egyik legszívósabb, nagyon életrevaló gabonaféle. Erős és mélyre hatoló gyökérzetével gyenge talajon is terem. Dúsan sarjad, ezért jó gyomfojtó növény. 60-120 cm magasra nő.

Vetése:

Márciusban minél előbb, 3-5 cm mélyre, 12 cm sortávolság, 55-60 szem méterenként (130-150 kg vetőmag hektáronként). Jobb a hántolatlan vetőmag, mert a tisztított sérülékenyebb, kisebb százalékban kel ki. Mi hántolatlan magot árulunk.

Betakarítás:

Július közepén. A szemek egyenlőtlenül érnek, akkor arassuk, amikor a buga felső harmadában már kemény a szem, az alján még fehér, de már teljesen kifejlődött. A legjobb lekaszálva 1-2 napig száradni hagyni, ezalatt a szemek beérnek, utána csépelhető.

Alkalmazása:

Otthoni körülmények között ritkán termelik a szemterméséért, mert a csépelés és a feldolgozás kicsiben nehéz. Inkább a gyomfojtó hatása miatt, zöldtrágyaként, és keverékekben hasznos a különböző kúszó szárú hüvelyesek (bükköny, borsó stb.) támasztékaként. Ilyen célra viszont a legjobb gabona a szívóssága miatt. A zabos bükköny a legelterjedtebb, 1 kg bükköny maghoz 2 kg zabot kevernek és tavasszal vetik. A zab kalászainak megjelenésekor kaszálják
Szívóssága miatt az ökológiai termesztésben a legjobban használható gabonaféle.
Mélyre hatoló gyökérzetével felhozza a tápanyagokat a talaj mélyebb rétegeiből.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos

Virágzás

április, május

Gyökérzet

kiterjedt gyökérzet

Magasság

0,3-1 m, 1-3 m

Egyebek

ehető, állateledel, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zab (Avena sativa) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük