Varjútövis benge (Rhamnus catharticus) vetőmag

550 Ft

Az egész országban találkozhatsz ezzel a csinos bokorral erdőszéleken, cserjésekben. Tág tűrőképessége miatt bármilyen környezetben jól érzi magát, nedves és száraz élőhelyen, savanyú vagy lúgos talajon is.

Leírás

Az egész országban találkozhatsz ezzel a csinos bokorral erdőszéleken, cserjésekben. Tág tűrőképessége miatt bármilyen környezetben jól érzi magát, nedves és száraz élőhelyen, savanyú vagy lúgos talajon is. Nem feltűnő növény, virága és termése se látványos, inkább amolyan háttérbe húzódó, de azért fontos munkát végző segítő. Kétlaki, a porzós és termős virágok külön növényen fejlődnek. Ágai nevéhez méltóan tövisesek, de ez alig feltűnő, nem igazán szúrós növény,

Vetése:

Egy nap áztatás után vesd el ősszel, vagy 1-2 hónap hideg rétegzés után kora tavasszal.

Alkalmazása:

Dísznövényként ritka, mert nincs látványos virága vagy termése.
Gyógynövényként a kérge és a termése használható, mindkettő hashajtó és vizelethajtó tulajdonságú. Nagyon erős hatású, nagyobb dózisban hánytató, ezért használata csak nagyon óvatosan ajánlható.
A tartása nagyon könnyű, nagy tűrőképessége miatt bárhol megél. Félárnyékban is jól érzi magát, ezért erdőkertekben jó kísérő növény nagyobb fák alatt is. Sekély gyökérzetű, érdemes mélyre hatoló karógyökerű növényekkel társítani.
A kertekben szokásos gyümölcsöknek nem rokona, ezért a kártevők megzavarására különösen alkalmas. Gyümölcsfák közé elválasztóként ültethető. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy a gabonák gombabetegségeinek köztesgazdája, ezért gabonaföldek mellett nem kívánatos az ültetése.
Az állatvilág nagy támogatója: virágait méhek porozzák, bogyóját madarak eszik, levelei sok rovarfajnak nyújtanak élelmet. Tövises ágai miatt szívesen fészkelnek rajta a madarak. Az erdei életközösség hasznos tagja. Madárbarát kertekbe különösen ajánlható. Erdőkertekben, permakultúrás kertekben is jó szolgálatot tesz az életközösség gazdagításával.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

1-3 m, 3-10 m

Egyebek

madárbarát, gyógynövény

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Varjútövis benge (Rhamnus catharticus) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük