Akció!

Vadalma (Malus sylvestris) szabadgyökeres csemete

300 Ft-tól

Kis termetű, szélesen elterülő koronájú csinos fa, ami tavaszi virágzásával és őszi terméseivel is díszít.

Törlés

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-50 cm.

Kis termetű, szélesen elterülő koronájú csinos fa. Eredetileg az ártéri ligeterdőkben élt, de szórványosan szinte bármilyen élőhelyen megtalálható. Zárt erdőben ritkán fordul elő, inkább erdőszéleken, legelőkön érzi jól magát.

Alkalmazása:

Díszfaként megállja a helyét minden környezetben. Szép formájú fa, ami tavaszi virágzásával és őszi terméseivel is díszít. Alanyként a nemes alma fajták oltásához használható. Vadalma alanyon nagyra nőnek és hosszú életűek a nemes almafák, ezért inkább kiskertekben használják. Az ipari ültetvényeken inkább a törpésítő hatású alanyokra van igény.
A termése ehető, de nagyon változó minőségű. Nyersen általában nagyon savanyú, de vannak édesebb példányok is. A szürettel érdemes késő őszig várni. Lekvárok, mártások sűrítésére tökéletes a magas pektin tartalma miatt. Leveléből jóízű tea készül.
Gyógynövényként a gyümölcs húsát borogatásként lehet használni égések és más kisebb sebek kezelésére. A nyers vadalmának enyhe hashajtó hatása is van. A gyökér kérge lázcsillapító hatású. A levelek egy florin nevű hatóanyagot tartalmaznak, ami antibakteriális, fertőtlenítő hatású.
Fája kemény, kiváló tüzelő.
Igénytelen, jól alkalmazkodó fa. A sekély talajú, belvizes területeken éppúgy megél, mint a szárazabb, köves, vagy mély talajú helyeken. Fényigényes, különösen, ha a termése miatt ültettük. Félárnyékban is megél, de kevesebbet terem. Nyírható, sövénynek is alkalmas.
A vadalma minden része vonzza az élővilágot. Tavasszal a virágzása a beporzó rovarokat táplálja, levelein sokféle rovar él, ősszel a termése a madarak és a vadállatok kedvelt csemegéje.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, savanyú, terméketlen

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

április, május

Gyökérzet

szívgyökér

Magasság

3-10 m

Egyebek

madárbarát, ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vadalma (Malus sylvestris) szabadgyökeres csemete” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.