Akció!

Vadalma (Malus sylvestris) szabadgyökeres csemete

(1 vásárlói értékelés)

200 Ft-tól

Kis termetű, szélesen elterülő koronájú csinos fa, ami tavaszi virágzásával és őszi terméseivel is díszít.

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 50-100 cm.

Kis termetű, szélesen elterülő koronájú csinos fa. Eredetileg az ártéri ligeterdőkben élt, de szórványosan szinte bármilyen élőhelyen megtalálható. Zárt erdőben ritkán fordul elő, inkább erdőszéleken, legelőkön érzi jól magát.

Alkalmazása:

Díszfaként megállja a helyét minden környezetben. Szép formájú fa, ami tavaszi virágzásával és őszi terméseivel is díszít. Alanyként a nemes alma fajták oltásához használható. Vadalma alanyon nagyra nőnek és hosszú életűek a nemes almafák, ezért inkább kiskertekben használják. Az ipari ültetvényeken inkább a törpésítő hatású alanyokra van igény.
A termése ehető, de nagyon változó minőségű. Nyersen általában nagyon savanyú, de vannak édesebb példányok is. A szürettel érdemes késő őszig várni. Lekvárok, mártások sűrítésére tökéletes a magas pektin tartalma miatt. Leveléből jóízű tea készül.
Gyógynövényként a gyümölcs húsát borogatásként lehet használni égések és más kisebb sebek kezelésére. A nyers vadalmának enyhe hashajtó hatása is van. A gyökér kérge lázcsillapító hatású. A levelek egy florin nevű hatóanyagot tartalmaznak, ami antibakteriális, fertőtlenítő hatású.
Fája kemény, kiváló tüzelő.
Igénytelen, jól alkalmazkodó fa. A sekély talajú, belvizes területeken éppúgy megél, mint a szárazabb, köves, vagy mély talajú helyeken. Fényigényes, különösen, ha a termése miatt ültettük. Félárnyékban is megél, de kevesebbet terem. Nyírható, sövénynek is alkalmas.
A vadalma minden része vonzza az élővilágot. Tavasszal a virágzása a beporzó rovarokat táplálja, levelein sokféle rovar él, ősszel a termése a madarak és a vadállatok kedvelt csemegéje.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, savanyú, terméketlen

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

április, május

Gyökérzet

szívgyökér

Magasság

3-10 m

Egyebek

madárbarát, ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Vadalma (Malus sylvestris) szabadgyökeres csemete termékről 1 értékelés

  1. Pásztori Erik Szilveszter

    5 csillag

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük