Tövises lepényfa, gledicsia (Gleditsia triacanthos) szabadgyökeres csemete

400 Ft-tól

Sokfelé ültetik utak mellett sorfaként ezt a nagy termetű fát. Használatát indokolja a nagy tűrőképessége, mert olyan élőhelyeken is képes megélni, ahol szinte semmi más.

Kategóriák: , ,

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 15-25 cm.

Sokfelé ültetik utak mellett sorfaként ezt a nagy termetű fát. Használatát indokolja a nagy tűrőképessége, mert olyan élőhelyeken is képes megélni, ahol szinte semmi más.
Sokat gondolkodtunk, hogy felvegyük-e ezt az Észak-Amerikában honos fát a kínálatunkba, de végül mellette döntöttünk. Ez a faj szerepel az inváziós fajok szürke listáján, ami azt jelenti, hogy jelenleg nem terjed invazívan, de más területek tapasztalatai alapján képes rá. Ezen belül is a megfigyelési listán szerepel, ami egy enyhébb besorolás, azt jelenti, hogy nem indokolt fellépni ellene, de figyelni kell az esetleges terjedését. Általában nem forgalmazunk ilyen fajokat, de a gledicsia nagyon hasznos növény lehet a kertben támogató faként és állati takarmányként, miközben jelenleg nem terjed invazívan, ezért felvettük a kínálatunkba. Ennek ellenére azt kérjük, hogy természetes élőhelyre ne ültesd, lehetőleg csak ott használd, ahol már jelenleg is előfordul.
Gyerekkorom óta ismerem ezt a fát, a falunkban mindenki csak ’ledicse’-ként emlegette. A hüvelytermésében található édes, érette krémszerű ’gyümölcshúst a nem éppen kedvező képet festő pulykatakony néven ismertük, és a gyerekek kedvelt csemegéje volt. Más felhasználását nem ismertük, az irgalmatlan töviseket viselő fára eszünkbe nem jutott felmászni vagy egyáltalán közel menni hozzá. Azonban nagyon sok célra használható a kertben, olyasmikre, amikre akkoriban nem is gondoltunk.
A gedicsia minden tulajdonságában nagyon változatos. A magoncok között vannak tövisesebb és alig tövises példányok is. A terméshozam is nagyon változó, ritka a bőtermő példány. A kiválasztottakat szemzéssel szokták szaporítani nyár végén. A gledicsia kétlaki, ha termést szeretnél, akkor termős és porzós fára is szükséged lesz.

Alkalmazása:

Dísznövényként tökéletes: várostűrő, szárazságtűrő, mindentűrő, ideális városi fa. Leginkább a tövistelen, szétterülő koronájú kertészeti formáját ültetik. Külterületen, utak mentén viszont az alapfajt használják, ami változó mértékben, néha borzasztóan tövises.
A termése szinte minden állapotában ehető. A fiatal termést zöldbabhoz hasonlóan lehet elkészíteni. Később a fejlettebb termésben található zöld magok a borsóhoz hasonlóan használhatók. A kifejlett magokat pörkölve kávépótlóként használták. A hüvelyek szélében található zöldes, édes ’hús’ nyersen is ehető, vagy édesítőszerként használható. Az idős termésekben ez a hús már keserű!
Gyógynövényként a gledicsia termését, kérgét és levelét is használták. Manapság a benne található anyagokat kutatják, ígéretes rák elleni szerekre bukkantak, amik azonban a kellő mennyiségben alkalmazva nagyon mérgezőek is egyben. Egyelőre nem sikerült használható szert kinyerni belőle.
Fája értékes: kemény, szívós, a talajban is sokáig ellenáll a korhadásnak. Ezért nagyon jól használható karók, kerítésoszlopok készítésére. Épületfaként és szabadtéri tárgyak, bútorok készítésére is tökéletes. Emellett kiváló tűzifa.
Takarmányként a termések és a magok a legelterjedtebbek. A termések ősszel érnek és sokáig a fán maradnak, apránként lehullva önetetőként működnek például baromfiudvarba ültetve. A lombja is etethető, a többi pillangóshoz hasonlóan magas fehérjetartalmú takarmány.
A gledicsia pionír fa. Gyorsan nő, szívós, de rövid életű. A visszavágást nagyon jól tűri, tuskóról gyorsan újul, ilyen módon nevelve sok értékes faanyagot, karókat, rudakat, és mulcs alapanyagot nyerhetsz belőle. Az árnyékot nem viseli el, idővel kiszorul a felnőtt erdőkből. Toleráns a juglonra, diófák mellé is ültethető.
Viták vannak arról, hogy a gledicsia nitrogénkötő-e. A gyökerein nincsenek gyökérgümők, de több jel is utal arra, hogy ennek ellenére valamilyen módon meg tudja kötni a légköri nitrogént. Nagyon szívós, a gyenge talajokon is megél, erős karógyökerével megtalálja a mélyen fekvő nedvességet is. Viszont pontosan ezért a sekély talajokat, ahol nem tudja kifejleszteni a karógyökerét, nehezen viseli.
A kertben nagyon sokrétűen használható, igazi permakultúrás növény. Száraz, sivatagos területeken pionír fajként előkészíti a terepet a kényesebb növények számára. Jól bírja a szelet, erős karógyökerével stabilan tartja magát, ezért szélfogó sövényekben használható a legerősebb szélnek kitett helyeken is. Támogató faként nagyon jól működik erdőkertekben vagy akár zöldséges ágyásokban is. Laza lombozata nem vet tömör árnyékot, nem nyomja el a többi növényt maga körül. Nagyon jól visszavágható, ezzel irányítható az árnyékoló hatása. Baromfiudvarokban vagy más állatok közé ültetve a téli táplálást segíti a terméseivel, közben a ragadozó madarak elől is védelmet nyújt. Ebben a tekintetben a hagyományos magyar baromfiudvarokban használt eperfához hasonlít, sőt akár ki is egészítheti azt a más időszakban érő termésével. Rendszeresen visszavágva nagyon sok szerves anyagot terem, ami állati takarmányként, mulcsként, vagy értékes faanyagként hasznosítható. Erős, áthatolhatatlan tövises sövényt is nevelhetsz belőle, akár nyírottat is.
A természetes élővilág szempontjából nem kifejezetten hasznos egy idegenhonos faj, nem is ezért érdemes ültetni. A természetes életközösségekbe egyébként se javasoljuk bevinni, annál inkább a kertekbe, ahol a hasznos tulajdonságait ki lehet aknázni. Talán egyetlen haszna van a rovarvilág számára, ugyanis nagyon jó mézelő növény.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

10 m felett

Egyebek

ehető, gyógynövény, állateledel, dísznövény, nitrogénkötő, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tövises lepényfa, gledicsia (Gleditsia triacanthos) szabadgyökeres csemete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük