Sárga selyemmályva (Abutilon theophrasti) vetőmag

(1 vásárlói értékelés)

550 Ft

Ázsiából származik ez a látványos gyomnövény. Nagy, halványsárga, mályvához hasonló virágai és érdekes formájú termése miatt semmi más növénnyel nem lehet összetéveszteni.

Kategóriák: , ,

Leírás

Ázsiából származik ez a látványos gyomnövény. Szántóföldeken nagyon elterjedt a gazdák nagy bánatára, pedig hasznos is lehet. Leginkább a nagy termetű növények között: kukoricában és napraforgóban fordul elő. Nagy, halványsárga, mályvához hasonló virágai és érdekes formájú termése miatt semmi más növénnyel nem lehet összetéveszteni.

Vetése:

Április végén érdemes vetni, hogy a fagyok után keljen ki. Csírázási ideje 2-3 hét. Nevelhetsz palántát is április eleji vetéssel üveg alatt.

Alkalmazása:

Szinte minden része ehető. A fiatal leveleit salátákban, vagy főzve a spenóthoz hasonlóan fogyaszthatod. Éretlen magját nyersen a zöldborsóhoz hasonlóan használhatod, sőt az egész éretlen termést megeheted. Salátákon nagyon látványos dekoráció. Érett magját őrölve levesek sűrítésére vagy liszt helyett tésztákban használhatod. Kesernyés íze áztatással eltávolítható. A mag a magas fehérjetartalmú babhoz hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaz (17% körül). Olaj is préselhető belőle.

Gyógynövényként őshazájában szinte minden részét felhasználják. Szemnyugtató hatású. A levelekben található rutin a nyálkahártyát bevonva nyugtatja, védi azt. Leveléből teát készítenek vérhas és láz ellen, vagy fekélyes sebekre rakják borogatásként. Magját összetörve gyomor problémákat gyógyítanak vele.

A növény szárában rugalmas rostok találhatók. Durva, de erős és rugalmas szálaiból kiváló zsák vagy kötél készíthető, ezért Ázsiában termesztik. Papír készítésére is alkalmas.

A virágai miatt dísznövényként is megállja a helyét, termései szárazvirágként használhatók.

Az egész növény olyan anyagokat tartalmaz, amik más növények fejlődését gátolják. Ezzel okozza a legnagyobb problémát a szántóföldeken. A többi növény vízfelvételét és klorofill tartalmát csökkenti, ezzel visszaveti a fejlődését. Csírázásgátló hatása is van, sőt a gombák fejlődését is visszaveti. Ez utóbbi tulajdonsága erdőkertekben, ahol a talaj gombák által dominált, káros lehet. Érdemes lenne viszont megvizsgálni, hogy gombabetegségek ellen használható-e.

Igénytelen növény, szinte bárhol megél. Erősen savanyú és lúgos talajok is megfelelnek a számára. Legjobban a tápdús, de vízáteresztő földet szereti. Napfényigényes, de félárnyékban is megél. Ezért is tud gyomnövényként a kukorica vagy a napraforgó között is elterjedni. A gazdák sokat küzdenek vele szántóföldi gyomként. Kertben nagyon szép és hasznos növény lehet. A többi növényt elnyomó hatása nem erős, de a biztonság kedvéért inkább ágyások szélébe, utak mellé érdemes ültetni. Az utak mulcsolására is alkalmas lehet, ahol a csírázást gátló hatása hasznos a gyommentesen tartás miatt.
A növény Magyarországon nem őshonos, ezért viszonylag kevés rovarfajt képes eltartani. Ennek ellenére a magjait nagyon szeretik a bodobácsok, tömegesen szokták ellepni az éppen érő terméseket. A virágait beporzók látogatják.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus, szeptember

Gyökérzet

karógyökér, sekély gyökér

Magasság

0,3-1 m, 1-3 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, dísznövény

Sárga selyemmályva (Abutilon theophrasti) vetőmag termékről 1 értékelés

  1. Szekér Sándor

    Kíváncsi leszek mekkorára nől.

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük