Réti lórom (Rumex obtusifolius) vetőmag

550 Ft

A lórom vagy lósóska, juhsóska fajok réteken, erdőszéleken, gyomos területeken találhatók. Régóta ismert salátanövények.

Kategóriák: , ,

Leírás

A lórom vagy lósóska, juhsóska fajok réteken, erdőszéleken, gyomos területeken találhatók. Nagy, élénk zöld levelei messziről feltűnnek. Régi salátanövények, a kerti sóska is közéjük tartozik.
Méteres magasságot elérő virágszárat nevel. A lórom fajokat leginkább a magjuk alapján lehet megkülönböztetni. Jellegzetes, három élő, lampionszerű magjuk formája, és a magocskák száma a fajra jellemző. A réti lórom magja változatos alakú, alul hosszan kihegyesedő levélkékből áll, szélük sokszor fogazott. Köztük felülnézetből láthatók a magocskák, lehet egy darab, vagy egy nagyobb és két kisebb.

Vetése:

Ősszel vagy kora tavasszal. A magokat sekélyen kell földdel takarni.

Alkalmazása:

Salátanövényként régóta használják ezeket a fajokat, frissen vagy főzelékként. Ízük a sóskához hasonló, de nem annyira savanyú. Az év hűvösebb részében hosszú ideig szedhetők, értékes téli és kora tavaszi vitaminforrást jelentenek. A savanyú ízüket az oxálsavtól kapják, ami reumás betegeknél kerülendő, egészséges embereknél is vesekövet okozhat. Más növényekben, például a sóskában és a rebarbarában sokkal több oxálsav található, mégis népszerű zöldségfélék. Ennek ellenére hosszú ideig és nagy mennyiségben nem szabad a lórom fajokat fogyasztani.
A kertben nagyon könnyen nevelhetők. Ha egyszer megtelepedett inkább kiirtani nehéz. Oldalirányban viszont nem terjed, ezért növénytársításokban jól használható. Ha étkezési célra termeled, akkor érdemes nedvesebb, vagy félárnyékos helyre ültetni, hogy minél nagyobb és zsengébb leveleket hozzon.
Erős és mélyre hatoló karógyökerével felhozza a talaj mélyebb rétegeiből a tápanyagokat, és hatalmas zöldtömeget képez. Ezért mulcs alapanyag termelésére nagyon jól felhasználható.
A természetben lepkék, bogarak és mindenféle egyéb apróságok lárvái élnek a leveleiből, ezért nagyon hasznos növény a biodiverzitás növelésére. Például a különféle tűzlepke fajok hernyói élnek a lóromon, már csak a kedvükért is érdemes ültetni belőle.


További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, augusztus

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m, 1-3 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Réti lórom (Rumex obtusifolius) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük