Réti füzény (Lythrum salicaria) vetőmag

550 Ft

Nedves réteken, vízpartokon, árkokban nő ez a feltűnő évelő növény. Magas rózsaszín virágzata miatt kertekben, dísznövényként is ültetik.

Leírás

Nedves réteken, vízpartokon, árkokban nő ez a feltűnő évelő növény. Magas rózsaszín virágzata miatt kertekben, dísznövényként is ültetik.

Vetése:

Tavasszal és ősszel is vethető. A magok nagyon aprók, nem kell őket földdel takarni. Jól kel, de végleges helyére vetve az apró magoncokból csak kevés marad életben. Ha nagyobb mennyiségű növény felnevelése a cél, akkor érdemes cserépben vetni és előnevelni. Első évben csak tőleveleket nevel, a második évtől kezd virágozni.

Alkalmazása:

Teáját hasmenés ellen és külsőleg sebek, bőrbetegségek kezelésére használták. Összehúzó, fertőtlenítő és antibakteriális hatású. Minden életkorban fogyasztható. Régen a csecsemők fogának növekedésekor füzény szárat adtak rágni.
Látványos dísznövény, cserépben is tartható, vágott virágként is tartós. A legjobban nedves helyen érzi magát, kerti tóba is ültethető a nedves parti területekre vagy sekély vízbe. A kert szárazabb részein is nevelhető öntözéssel. A füzény keskeny és magas, oldalirányban nem terjed, ezért jól beilleszthető növénytársításokba alacsonyabb és sekélyen gyökerező növények közé.
A virágai hosszú ideig és nagy tömegben nyílnak, sok beporzó rovart vonzanak. Maga a növény, a levelei is sok rovart táplálnak.

Érdekességek:

A magyar és a tudományos nevében is megjelenik a ’fűz’ szó (Salix a fűz tudományos neve), mivel a növényünk levele keskeny, a fűzfák levelére hasonlít.


További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen

Vízigény

nedvességigényes, vízinövény

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, augusztus, szeptember, hosszan virágzó

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

1-3 m

Egyebek

gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Réti füzény (Lythrum salicaria) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük