Nitrogénkötő fák és cserjék permakultúrához, 4 féle vetőmag

1800 Ft

Permakultúrás kertekben nagyon fontos szerepet kapnak a támogató fák. Ezek olyan, általában nitrogénkötő fajok, amik segítik a kertet és a benne élő többi növényt.

Elfogyott

Leírás

Permakultúrás kertekben nagyon fontos szerepet kapnak a támogató fák. Ezek olyan, általában nitrogénkötő fajok, amik segítik a kertet és a benne élő többi növényt. Sokféle szerepek betöltenek egyszerre:

  • Képesek megélni kedvezőtlen körülmények között is.
  • Előkészítik a terepet a kényesebb növények számára.
  • Gyors fejlődésükkel hamar megteremtik a védettebb, erdőre hasonlító mikroklímát.
  • Sok szerves anyagot hoznak létre, ami a talaj építéséhez szükséges. Felépítik és táplálják a talaj humusz tartalmát.
  • A nitrogénkötő gyökérzetük segítségével tápanyagokat juttatnak a talajba.
  • Árnyékoló és szélfogó hatásukkal csökkentik a párologtatást, így kevesebb öntözésre van szükség (vagy öntözés nélkül vízigényesebb növényeket tudsz nevelni).
  • Zöldséges ágyások közé telepítve is használhatod őket: szélvédelmet és árnyékot adnak a kertnek, miközben tápanyagokkal látják el.

Egy permakultúrás kert beültetése a támogató növényekkel kezdődik. Amikor azok már létrehoztak egy enyhébb mikroklímát, elkezdték felépíteni a talaj humusz tartalmát, akkor jöhetnek az ember számára hasznosabb fák. Különösen ott fontos ez a fokozatosság, ahol a klíma és a talaj nem engedi a gyümölcsfák és a zöldségfélék termesztését. Erre a hagyományos kertész válasza a trágyázás, a műtrágya, az öntözés. Permakultúrás kertben először meg kell teremteni a lehető legkedvezőbb feltételeket az esővíz tárolásával, koncentrálásával, és a támogatófákkal. A gyümölcsfák kényesebbek, ezeket akkor ültetheted el, amikor a körülmények már lehetővé teszik a nevelésüket külső segítség nélkül. Amint a véglegesnek szánt fák megerősödnek a támogató fákat vissza lehet vágni. A többiek átveszik a szerepüket. A visszavágott fák még sokáig hozzák a hajtásokat, amiket mulcsként lehet használni.

A következő fajokat tartalmazz ez a magcsomag:

Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

Nitrogénkötő cserje, ami még a terméseivel is hasznot hajt. A legsoványabb homokon is megél. Gyökérsarjakkal terjed, ezért a konyhakerti ágyások közé nem a legjobb választás, de erdőkertben ez a terjedés még hasznos is lehet.

 

Pukkanó dudafürt (Colutea arborescens)

Száraz, sziklás hegyoldalakról származó nitrogénkötő cserje. Gyökérsarjakat nem nevel, gyorsan fejlődik, és nagyon hosszú ideig virágzik. Dús gyökérzetével rézsűk és homokos területek megkötésére is alkalmas.

 

Mézgás éger (Alnus glutinosa)

Nedvesebb területekre való, ahol a gyökere eléri a talajvizet. Akár vízállásos vagy mocsaras területekre is alkalmas. Gyorsan növő nitrogénkötő fa, ami a visszavágást is nagyon jól viseli.

 

Gledicsia, tövises lepényfa (Gleditsia triacanthos)

Nitogénkötő fa ami kedvezőtlen talajon is megél. A visszavágást jól tűri. Termése haszonállatok őszi-téli tápláléka lehet. Erősen tövises, áthatolhatatlan sövénynek is használhatod.


Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Nitrogénkötő fák és cserjék permakultúrához, 4 féle vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük