Közönséges bojtorján (Arctium lappa) vetőmag

550 Ft

Ehető, szinte minden része felhasználható. Japánban a gyökeréért termesztik. Első évben nagy tőleveleket hoz, a másodikban fejlődik ki hatalmas virágszára a lilás rózsaszín virágokkal. Ezeket sok rovar látogatja.

Kategóriák: , ,

Leírás

Bolygatott területek, gazosok, erdőszélek kétéves növénye. Első évben nagy tőleveleket hoz, a másodikban fejlődik ki hatalmas virágszára a lilás rózsaszín virágokkal. Ezeket sok rovar látogatja.

Vetése:

Ősszel és tavasszal is vethető, az őszi vetés már a következő nyáron virágozhat. Fényben csírázik, nem szabad földdel takarni. Vetés előtt a magokat célszerű 12 órára beáztatni. Ha a gyökere miatt termeled, akkor célszerű sűrűre vetni, 30 cm sortávolságra és 5-8 cm tőtávolságra, mert így a növények egyenes, hosszú gyökeret fognak nevelni. Az őszi vetés nyár elején már felszedhető, a tavaszi vetés csak nyár végén.

Alkalmazása:

Ehető, szinte minden része felhasználható. Japánban a gyökeréért termesztik. A fiatal gyökerek nyersen is ehetők, az idősebbek csak főzés után. A leveleit a spenóthoz hasonlóan fogyaszthatjuk, a fiatal szára pedig spárga-szerűen használható. A levélnyelét, és a fiatal bimbóit is eszik.
A kertben sokoldalúan használható. Erős karógyökerével a talaj mély rétegeiből is felhozza a tápanyagokat és nagy komposztálható tömeget képez.
Bármilyen talajon jól érzi magát. A természetben általában utak mellé, árokpartokra, erdőszélekre szorul, félárnyékba, de teljes napsütésben is jól érzi magát, ha elegendő vizet kap.
Kapaszkodó termése miatt ne ültessük olyan helyre, ahol gyakran járunk, vagy ahol a háziállatok hozzáférnek.
Kiváló rovarcsalogató növény, sokféle beporzót vonz.


További információk

Növény típusa

kétéves

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus, szeptember

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

1-3 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Közönséges bojtorján (Arctium lappa) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük