Indiai mustár ‘Red Giant’ (Brassica juncea) vetőmag

550 Ft

Mustárhoz hasonlóan csípős levélzöldség, látványos vörös levelekkel. Salátákban ízesítésként és díszítésként használható.

Leírás

Mustárhoz hasonlóan csípős levélzöldség, látványos vörös levelekkel. Salátákban ízesítésként és díszítésként használható.
Ázsiából származik, ahol salátanövényként, főtt ételek alapanyagaként, és a magjából sajtolt étolaj miatt is termesztik.
Egyéves, nyár végére szárba szökik és virágzik. A mustárhoz és a repcéhez hasonló sárga virágokat hoz. Magja sok olajat tartalmaz.

Vetése:

Kora tavasztól őszig bármikor vethető. Sortávolság 30-40 cm, tőtávolság, 20 tőtávolság, vetési mélység 1 cm. Sűrűbbre vethető, később a kisebb növényeket kiegyelve és elfogyasztva alakul ki a 20 cm tőtávolság.

Alkalmazása:

Az egész növény ehető, egészen kicsi magonc kortól a virágzó példányokig. Csípős, mustáros íze van, ami a zsenge növényekben kevésbé erős. Salátákban, ízesítésként használható. Ázsiai őshazájában főleg főzve, elkészítve, helyi ételek alapanyagaként elterjedt.
Magja 25-30% olajat tartalmaz, amit étolajként hasznosítanak. A mag csípős íze miatt mustárt is készítenek belőle.
A kertben legjobban kötött talajon, félárnyékban fejlődik, de nagyon tág a tűrőképessége. Szinte minden körülmények között termeszthető. Nem szereti a nyári forróságot, ezért a legjobb kora tavasszal vagy ősz elején vetni. A mulcsolást és az öntözést meghálálja.
Vetés után 1-2 hét alatt kikel, és nagyon hamar fogyasztható. 6-8 hetes korban már kifejlett méretű, de a fiatalabb növények is szedhetők. Nagyon jól használható más növények előtt vagy után történő termesztésre, az akár csak néhány hetes időszakok kihasználására.
Nagyon jó takarónövény. Érdekes tulajdonsága, hogy a talaj nehézfém szennyeződését viszonylag jól tűri, és azt fel is veszi. Szennyezett talajok tisztítására is használható. Az ilyen területről származó növényeket nem szabad megenni!


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, augusztus

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Indiai mustár ‘Red Giant’ (Brassica juncea) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük