Fehér somkóró, termesztett kétéves forma (Melilotus albus) vetőmag

550 Ft

Nagy termetű pillangós nitrogénkötő növény, a pillangósok közül ez köti meg a legtöbb nitrogént. Termesztett, kétéves változat.

Leírás

Nagy termetű pillangós nitrogénkötő növény, a pillangósok közül ez köti meg a legtöbb nitrogént. Vadon is elterjedt, ilyen magot is árusítunk. A termesztett változat 150-170 cm magasra megnövő kétéves növény.

Vetése:

Márciusban, vagy augusztusban, 12 cm sortávolságra, 1 cm tőtávolságra, 1-2 cm mélyen. Koptatott magot árulunk, aminek a kelése jobb.

Alkalmazása:

Ehető növény, de csak frissen, mert szárítva már mérgező kumarint tartalmaz. A fiatal levelei salátaként használhatól. A termései a babhoz hasonlóan, zölden és érett magként is ehetők. A virága vaníliára hasonlító ízű fűszer.
Zöldtrágyának vagy zöldtakarmánynak termeszthető, önmagában, vagy tavasszal kalászosok közé vetve, pl. rozsba vagy búzába. Itt megerősödik a takarónövény árnyékában, és aratás után átveszi az uralmat.
Évente kétszer kaszálható. Viszonylag korán, a virágzás elején kell levágni, mert később gyorsan fásodik. Gabonába vetve az első évben csak egyszer lehet kaszálni. Legalább 10-12 cm magasan kell levágni, különben nehezen hajt újra.
Dús gyökérzete és nagy lombtömege nagyon sok szerves anyagot juttat a talajba. Erős karógyökere 2 méteres mélységbe is lehatol, a tömörödött talajokat lazítja, a talajban levő mészkő réteget is képes áttörni, ha nem túl vastag. Gyenge homokon is jól fejlődik. Meszes talajt igényel. Keléskor és fiatalon meghálálja a nedvességet, de később szárazságtűrő.
Hosszú ideig tartó és tömeges virágzása a beporzó rovarok számára hasznos. Nagyon jó mézelő növény, méhészek is ültethetik.

Érdekességek:

A szárított növényben a kumarol dikumarollá alakul, ami erős véralvadásgátló anyag, könnyen mérgezést okoz. Viszont pontosan ezért patkánymérget készítenek belőle.


További információk

Növény típusa

kétéves

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június, július, augusztus

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

1-3 m

Egyebek

ehető, állateledel, nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fehér somkóró, termesztett kétéves forma (Melilotus albus) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük