Citromfű (Melissa officinalis) vetőmag

550 Ft

Közismert gyógy- és fűszernövény. Erős citrom aromája miatt kedvelt kerti virág. urópa és Ázsia déli területein őshonos.

Leírás

Közismert gyógy- és fűszernövény. Erős citrom aromája miatt kedvelt kerti virág. Európa és Ázsia déli területein őshonos. Fehér virágai aprók, nem feltűnők.

Vetése:

Tavasszal és ősszel is vethető. A magja speciális kezelést nem igényel, de lassan kel.

Alkalmazása:

A legtöbben talán teaként ismerik: frissen és szárítva is finom, citrom illatú tea készül belőle. Nyugtató hatású, emellett antibakteriális és virusölő, lázcsillapító, szélhajtó, izzasztó, emésztést serkentő. Külsőleg herpesz, kisebb sebek, rovarcsípések kezelésére alkalmas.
Az egész növény illóolajat tartalmaz, ami szintén citrom illatú. A növényhez hasonló hatása miatt széles körben használják illatosítóként és gyógyításra is.
A citromfű erős aromája miatt szúnyogriasztó hatású, a ház köré ültetve és a bőrre kenve is felhasználható.
A kertben szívós növény. Bármilyen talajon megél, a sovány, száraz homokon is. Problémás helyeken, forró sarkokban is használható. Szárazságtűrő. Erős karógyökerével a talaj mélyebb rétegeiben is megtalálja a tápanyagokat és a vizet. Gyors fejlődése miatt mulcs termelésre is tökéletes. Bokrosan fejlődik, a föld alatt nem terjed, ezért növénytársításokba nagyon jól beilleszthető. A kártevő rovarok összezavarására tökéletesen alkalmas az erős illata miatt. Ugyanezért illatos kertekbe is tökéletes választás. Szárazságtűrése miatt fűszerspirálban, kőfalak réseiben is jóé érzi magát.
Hosszú ideig tartó virágzása miatt a beporzó rovarok, elsősorban a kisebb méh fajok nagyon szeretik. Méhlegelőkben feltétlenül érdemes helyet adni neki.


További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, augusztus, szeptember, hosszan virágzó

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Citromfű (Melissa officinalis) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük