You are currently viewing Tanyanapló 4 – 2021.02.23. Tavaszodik

Tanyanapló 4 – 2021.02.23. Tavaszodik

Éled a természet a tanyánkon. Egyelőre még csak a zölden áttelelő és a nagyon korai növények mutatnak életjelet, de lassanként be fog indulni a teljes élővilág.

A piros árvacsalán (Lamium purpureum) szokás szerint az első virágzó növények között van. A mézelő növények között abszolút a legelső. Már bontogatja a szirmait. Ez azt jelenti, hogy mostantól terített asztal várja a megporzó rovarokat. Nem bújtak még elő, de az jó jel, hogy amikor megjelennek már lesz mit enniük.

A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) is szépen fejlődik. Nálunk ez amolyan kora tavaszi talajtakaró ami a fél erdőt elborítja nyár elejéig. Mindenütt ott van, sokszor szokatlan helyeken is nő, mint ezen a fatuskón is. A piros árvacsalán után ő fogja folytatni a virágzó növények sorát. Annyiban előrelépés lesz a virágzása, hogy az árvacsalán inkább a méheket, poszméheket és hasonló tipikus megporzókat szolgálja ki, a turbolya viszont rengeteg más rovart is vonz. Sok köztük a hasznos ragadozó rovar is, ami egy kis virágporral egészíti ki az étrendjét. Rablólegyek, zengőlegyek, skorpiólegyek is gyakori vendégei, ők a kertünk karbantartó csapatának tagjai.

Az éger is virágzik már. Barkáit sárga pollen festi tarkára. Csak 4 kicsi fácskánk van, de kitesznek magukért. Úgy néz ki, hogy tetszik nekik a helyük a nádas szélében. Ezeket a hasznos nitrogénkötő fákat több célra is szeretnénk ültetni a kertben, csak előtte el kell szaporítani.

A madárvilág is kezd élénkülni. Hangosan énekelnek már. Nagy kár, hogy nincsenek hozzánk szokva, ezért alig tudtam jó képeket készíteni róluk. Most be kell érnetek egy pár mezei verébbel. A többségnek csak a hangját hallottuk, de az is egy élmény így tavasszal.

Estig maradtunk, az alkonyatban találkoztunk egy nálunk telelő erdei fülesbagollyal. Ő is félénk, hiába gondoltuk, hogy a sötétben közel tudunk hozzá kerülni. Ő jobban lát ilyenkor, mint mi…

Lassan éled a természet, több látnivaló lesz, gyakrabban jelentkezünk majd a híradónkkal. Készüljetek!

Vélemény, hozzászólás?