You are currently viewing Tanyanapló 3 – 2021.01.02. Téli élővilág és szemétszedés

Tanyanapló 3 – 2021.01.02. Téli élővilág és szemétszedés

Téli fülőke

Újévi akciónk a tanyán egy kiadós szemétszedés volt. A telek nagy részét már tavaly kitakarítottuk, akkor 80 köbméter szemetet vittek el. Most a maradéknak álltunk neki. Ilyenkor télen, amikor nincs annyi zöld növényzet, sokkal könnyebb ez a munka. Most is összekaptunk egy nap alatt jó nagy halom szemetet. Már nem sok maradt, még egy nap és készen leszünk. Összejött egy bő konténerre való anyag, plusz kb. 20 autógumi és 4 kibelezett hűtőszekrény. A legszebb találat a címképen is látható műanyag kéz. Elképzelni nem tudom mi célt szolgálhatott fénykorában. A megbolygatott területeket beszórtuk magokkal. Mivel fák alatt dolgoztunk, ezért árnyéktűrő növényeket használtunk: borbálafüvet, kányazsombort, zamatos turbolyát, erdei turbolyát, tavaszi kankalint, a nedvesebb helyeken réti legyezőfüvet.

A tanyára elkísértek bennünket a kutyáink is. Mindig nagyon élvezik a szabadságot, nagyokat szaladgálnak. Aztán a puliból lehet kiszedni a bogáncsot, nagyrészt ollóval a szőrével együtt. Mióta ez a kutyánk van, azóta tudom, hogy miért hívják minden regényben Bogáncsnak a pulikat.

A munka mellett sikerült az élővilágra is figyelni. Meglepően sok állattal lehet találkozni még most is. A rég nem látott napos idő sokukat előcsalogatta. A nyárról néhányan aktívak maradtak még, és megjöttek a téli vendégek is.

Sok keresgélést nem igényelt az első példány. A meleg teára előjött egy légy, ki tudja honnan. Nem számítottam legyekre így tél közepén. Háziállatok híján nyáron sincsenek sokan, bár nagyon sokfélék.

A tavakban még nagyon aktívak a csigák, és a növények egy része is növöget. A vízimenta késői hajtásai a víz alatt még nem fagytak el, a vízitorma viszont tipikusan az év hűvösebb felében aktívabb, annak most pont szezonja van.

A tóban, illetve a víz felszínén szaladgált egy pók is. Egyelőre nem tudom melyik faj lehet, de az biztos, hogy egy ilyen apróságról is nagyon szép képeket lehet csinálni.

A földből kitúrtunk a szeméttel együtt egy százlábút is. Nem egy tipikus faj, remélem idővel kiderül, hogy ki ő és hogyan él.

A nagyobb termetű állatok között a mindig ott ólálkodó őzek és fácánok vezettek. Megjöttek a téli madarak is: egy csapat fenyőrigó és valami pinty féle is ott ült a legmagasabb nyárfak tetején. Ezek valamiért nem nagyon jönnek le alacsonyabbra, nem könnyű őket értékelhető minőségben lefényképezni. Azért megpróbáltam.

Amint lesz hír újra jelentkezünk. Addig is várjuk együtt a valódi tél megérkezését!

Vélemény, hozzászólás?