You are currently viewing Tanyanapló 1 – 2020.12.20.

Tanyanapló 1 – 2020.12.20.

Új sorozatunkban a tanyánkon zajló életet fogjuk bemutatni. A mi életünket, és a természetét is.

A tegnapi látogatásunk a téli állapotot mutatná, ha már elkezdődött volna a tél. Eddig nem volt igazán kemény hideg, minden zöld, de ezek a növények már nem az ősz utolsó képviselői, hanem a tavasz előfutárai. Kikelt a zamatos turbolya, a piros árvacsalán, a tyúkhúr. Kikeltek a mindent elborító egynyári fűfélék is, azokkal majd kezdeni kell valamit tavasszal.

A címképen látható, hogy a kertben nem ’takarítottunk’, ott állnak a tavalyi növények kórói. Ez szándékos: rengeteg mindenféle rovar, pók telel át bennük, nem akartuk őket háborgatni. Ami magot hozott, az meg a madarakat fogja táplálni télen.

Az ősz mindig a gombák szezonja nálunk. A nyári száraz homok nem kedvez nekik, de az őszi nedvesebb időben sokféle gomba bújik elő. Ezek visznek életet az ilyenkor már pihenő tájba. Még maradt pár faj mutatóba így Karácsony körül is. Vannak köztük ehetők, mint a téli fülőke és a júdásfülgomba, de gombát nem eszünk gombavizsgáló szakember ellenőrzése nélkül, és ezzel a pár darabbal nem érdemes szakembert keresni. Egyébként a júdásfülgombát ismerjük kínai ételekben fafülgomba néven. Érdekes, hogy így két év után is találunk új fajokat: korábban nem találkoztunk a júdásfülgombával és a szenes likacsosgombával.

Júdásfülgomba (Auricularia auricula-judae):

Hasadtlemezű gomba (Schizophyllum commune):

Szenes likacsosgomba (Bjerkandera adusta):

Szürkés pohárgomba (Cyathus olla):

Nyáron sokkal gyakoribb, most csak ezt a kettőt találtuk

Téli fülőke (Flammulina velutipes):

Egy harkály lebontotta a kérget, így láthatók a fában élő bogarak járatai

Több cikket is olvastunk az ősszel arról, hogy idén nagyon kevés a madár a kertekben. Ezt tapasztaltuk is, a mindig és mindenütt jelenlevő balkáni gerlék, feketerigók, cinegék mellett csak pár tengelicet és egy ökörszemet láttunk. Ez a két madárfaj nem fészkel a tanyánkon, csak telelni érkeznek hozzánk, szóval egy kevés aktivitás van, de ennél sokkal több madárra számítottunk. Az ok az enyhe időjárás, aminek kettős hatása van: a nálunk élő madarak nem verődtek még csapatokba és nem húzódtak be a védettebb területekre, másrészt az északról érkező, nálunk telelő vagy átvonuló madarak pedig még nem indultak el. Ez természetes állapot ősszel, amikor a vonuló madarak már elmentek, a téli nyüzsgés pedig még nem indult be. Ez a pangás idén tovább tart.

A kerttel ilyenkor kevés a tennivaló, de nálunk azért lesz mit csinálni. Az erdőben a zöld juhar visszaszorítása ilyenkor aktuális. Most lehet kivágni a termős példányokat, és az őshonosra cserélt erdőrészben a tuskókból előtörő sarjakat ritkítani kell, hogy az ültetett fáinkat ne nyomják el. Nyáron jó szolgálatot tesznek, fenntartják az erdőre hasonlító mikroklímát, védik a kis csemetéket amiket elültettünk. De kordában kell tartani, visszavágni, hogy az őshonos fáink fejlődni tudjanak. Hátra van még az udúk takarítása, nemsokára arra is sor kerül. A fóliasátrunkat is téliesíteni kell, és lassan el lehet kezdeni a dugványok szedését is a fügékről, gránátalmákról, minden egyébről, ami majd a kertészetünk másik felét beindítja.

Nemsokára jelentkezünk a következő résszel. Addig is jó munkát a ti kertetekhez is!

Vélemény, hozzászólás?