You are currently viewing Rovarcsalogatók – Pillangók kedvencei: Vadvirágok

Rovarcsalogatók – Pillangók kedvencei: Vadvirágok

Rovarcsalogató növényekről szóló sorozatunk következő részében a tanyánkon előforduló legjobb pillangócsalogató vadvirágokat mutatjuk be. Természetesen ezek a virágok a beporzó rovarok számára is nagy kedvencek, de a különböző nappali lepkék számára is valóságos mágnesként működnek.

Nyár elején az elsőként virágzó ilyen növényünk a szöszös bükköny (Vicia villosa). Leginkább a bolygatott területeken, a kertben nő, hatalmas bokrain rengeteg virágot hoz. A pillangós növények, azon belül is a bükkönyök általában is nagyon jó rovarcsalogatók, de ez a faj túltesz mindegyiken a nagy tömegben nyíló virágaival. Érdemes megtelepíteni a kertben. Arra kell csak figyelni, hogy kapaszkodó száraival minden elérhető támasztékra, más növényekre, mindenre felkúszik. Szerencsére az átlagos kúszónövényekhez képest rövid, egy méter körüli hosszúságú hajtásai vannak.

A rétünk egyik szerény, de a lepkék által annál kedveltebb virága a mezei varfű (Knautia arvensis). Szinte egész évben virágzik, nyár elejétől késő őszig, és mindig tele van látogatókkal. Egy-egy virág csak rövid ideig nyílik, de folyamatosan hoz újabb és újabb fejeket.

A nyár második felében nyílik a nálunk élő pillangócsalogató növények királya: a magyar imola (Centaurea jacea subsp. angustifolia). A legelőkön gyomnövénynek tartják, mert az erős szárait a jószág nem szereti, de nálunk megbecsült vadvirág. Olyan tömegben nyílik, és annyi pillangót vonz, ami nehezen felülmúlható. Érdemes betelepíteni ezt az évelő növényt a virágoskertekbe, dísznövényként is megállja a helyét. Igazi élettere azonban az évente csak egy-két alkalommal kaszált rétek.

Vélemény, hozzászólás?