You are currently viewing Opuntia chlorotica var. santa-rita (?)

Opuntia chlorotica var. santa-rita (?)

Opuntia chlorotica var. santa-rita magból kelt. Nagyon hasonlít a fajra, de néhány apróságban mintha el is térne. Legalábbis az élőhelyi fotókon nem pontosan ilyen növényeket látok. Ezért nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy nem hibrid eredetű. Kék bőre, rózsás elszíneződése egyértelműen az O.santa-rita sajátja. A kerek szártagok is, de ezek eléggé vegyes méretűek, az élőhelyi képeken alapján egységesen nagy szártagokat várnék. Változó mennyiségű vékony vörös tövist hoz, némelyik szártagon elég sokat, másokon meg alig. Életerős, gyorsan fejlődő növény, talán már abnormálisan is az, ami megintcsak utalhat hibrid eredetre. Felálló bokrot képez, de elfekvő, láncszerűen terjedő részei is vannak. Ez az a pont, ami alapján a hibridizáció először felmerült bennem. Sokat és sokáig virágzik, nálam ez az a forma ami a legtovább kitart. Ezt a tulajdonságát említik az eredeti leírások is. A virága sárga, vörös középpel, az O.macrocentra-ra hasonlít.

Összességében azt tudom mondani, hogy ez a növény a leírásoknak mindenben megfelel, de néhány tulajdonsága számomra gyanús (vegyes méretű szártagok, abnormális életerő, jó fagytűrés). Ezzel együtt az egyik legszebb Opuntia a gyűjteményemben.

Tartása: Eddig nem tudok beszámolni semmi extra igényéről. A hagyományos O.macrocentra-hoz képest gyorsabban fejlődik, évi több emeletnyi szártagot hoz. Nálam fűtetlen fóliában él, ahol eddig -15 °Cvolt a leghidegebb. Érdekes módon a későn induló, teljesen ki nem fejlődött szártagok is elviselik ezt a hőmérsékletet.

Származása: Opuntia chlorotica var.santa-rita néven vetettem, Mesa Garden 1108.5247 magból.


Vélemény, hozzászólás?