You are currently viewing Opuntia bentonii <br> Galveston, Texas

Opuntia bentonii
Galveston, Texas

Ez a faj az Opuntia dillenii-stricta csoportba tartozik. Az egész csoport egyetlen fajba került O.stricta néven, ez a hívatalos elnevezése a mi növényünknek is. Hatalmas termetű, gyorsan növő faj. Bőre jellegzetes világos zöld, kevés kékes árnyalattal, rajta az areolák körül halvány méhsejt-szerű rajzolat látszik. Tövisei sárgák, és csak tűző napon, sanyargatva lesznek látványosak. Nálam keveset virágzik, a virága méretéhez képest kicsi, sárga, elnyílás előtt egy kevés narancsos árnyalattal. A termése rószaszínes, nagyon kései, sokszor csak tavaszra érik be.

A faj igazi különlegessége magonc korban látszik: az első 1-2 évben a fiatal magoncok dús fehér hajat viselnek, hasonlót, mint a Cephalocereus senilis. Ez a haj kb. arasznyi méretig marad meg, később nyom nélkül eltűnik, kihullik, a növény lenövi. A felnőttkori tövisek csak ekkor kezdenek megjelenni.

Tartása: Nagyon könnyen tartható, nem kényes, de nagy termete miatt nem sok gyűjtő kedvence. A fagyot csak mérsékelten bírja, fűtetlen fóliába való. Nálam kb. -15 fokig lett kipróbálva. Ezen a hőmérsékleten már sérül, de túléli.

Származása: Mesa Garden 1086.8255 magból neveltem.

Vélemény, hozzászólás?