You are currently viewing Madárbarát kert minősítést szereztünk!

Madárbarát kert minősítést szereztünk!

Ma meghozta a postás a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület küldeményét. Hivatalosan is Madárbarát kert lettünk! Két éves munkánk kezd beérni ezzel az elismeréssel.

A programba bárki beléphet, magánszemélyek, iskolák, óvodák, mindenki, aki a madarakért aktívan tesz valamit a saját környezetében. Mindegy hol laksz, még panellakások számára is vannak ötletek, amivel hozzájárulhatsz a madárvédelemhez. Nincsenek bonyolult elvárások, de valóban segíteni kell a madaraknak, amit egy kérdőív kitöltésével kell bemutatni az Egyesület felé. Ha te is csatlakozni szeretnél itt teheted meg:

https://www.mme.hu/madarbarat_kert_program

És hogy miért jó ez? Nagyon egyszerű. A madarak aranyosak, szépek, és még hasznot is hajtanak: segítenek a kertünkben a kártevők pusztításában. A városi emberek számára ők helyettesítik a természetes állatvilágot, kapcsot jelentenek a nagy betűs Természet felé. Érdemes rájuk vigyázni.

De jöjjön az, hogy mi mit tettünk a madarakért!

Hosszú távon a legnagyobb segítség, hogy a tanyánkon kialakult idegenhonos fákból álló erdőt elkezdtük lecserélni őshonos fajokra. Az idegenből származó fákat a magyar rovarok nem tudják megenni, nem élnek meg rajtuk, ezért nem adnak táplálékot a madarak számára. A legtöbb kis testű madár rovarevő legalább a költési időszakban. Amikor az elültetett több, mint 1000 fa megnő, a tanyánk sokkal élhetőbb hely lesz a madarak számára.

A kivágott fák nagy részét a területen hagytuk, rönk halmokban és gallyrakásokban. Ebben nagyon jól érzik magukat a fülemülék, az ökörszemek, és a többi alacsonyan fészkelő madárfaj. A verebek főleg télen nagy csapatokban bujkálnak a rőzsehalmokban.

Kihelyeztünk 20 db odút is. Minden nálunk előforduló odúlakó fajra gondoltunk, ezért 4 féle odút vettünk. Ezeket évente karbantartjuk, takarítjuk. Az odúkban eddig széncinege, mezei veréb és seregély költött, sokszor egy évben két fészekalj fiókát is felnevelnek. Tervünk még a kék cinege megsegítése, ehhez most télen raktunk ki egy A típusú odút. Ennek a nyílása kisebb, csak az apró kék cinege fér bele, az erősebb konkurensei, mint a széncinege és a verebek nem. A másik nagy terv a búbos banka és a szalakóta megtelepítése. Ezek az ország legszínesebb madarai között vannak, emellett a nagyobb testű rovarok, mint például a lótücsök nagy pusztítói. Mindkettő él a területünkön, talán már költöttek is, de idén télen további segítséget kapnak.

Kialakítottunk két tavat, ahol a madarak tudnak inni és fürdeni. A tavakban építettünk biztonságos leszállási lehetőséget, ahol a macskáktól védetten ihatnak.

A többi állatnak is segítenek ezek a megoldások. A tavakban rengeteg levelibéka nőtt fel, lassan betelepülnek a tavi békák is. Már a megépítésük első évében 13 szitakötőfajt sikerült lefotózni a tanyánkon. A farakások alatt is sok állat talál menedéket: varangyok, sünök, siklók. A holt fában gombák és rovarlárvák nőnek, ezek a harkályokat vonzzák. Már 4 harkály fajjal találkoztunk. Kihelyeztünk két denevérudút is, mert esténként látunk repülni denevéreket. Az odúk csak nyári szállást jelentenek, de mindenképpen segítenek abban, hogy több időt töltsenek nálunk ezek a kiváló szúnyogpusztítók.

Az MME szegedi csapata, a Szalakóta Látogatóközpont egy videót is készített a tanyánkon 2020-ban. Itt láthatjátok:

Eddig a tanyánkon 29 madárfajt sikerült lefotózni, és még 2-3 faj járt nálunk, ami eddig kifogott a fotós tudásunkon. Az olyan ’átutazókat’, mint a területünk felett rendszeresen közlekedő darvak, nem is számoljuk.

A madarak és a többi állat segítése része a tanyánkon elkezdett élőhely építésnek, igazából külön a Madárbarát kert minősítés megszerzése kedvéért nem csináltunk semmi olyat, amit anélkül is meg ne tettünk volna. A minősítés mégis nagy büszkeség a számunkra, a munkánk elismerése. Köszönjük MME!

(A címképen a nálunk előforduló legérdekesebb madár, egy kis őrgébics látható. Védett, eszmei értéke 50.000 Ft. Magas fákon fészkel, legtöbbször a földön keresgéli a rovarokat. Vonuló madár, tavasszal utolsóként érkezik, ősszel elsőként indul telelni.)

Ezen a képen elrejtettünk egy barátposzátát és egy tövisszúró gébicset. Megtalálod őket?

Vélemény, hozzászólás?