You are currently viewing Kökénylekvár főzés nélkül – MediterranFarm módra

Kökénylekvár főzés nélkül – MediterranFarm módra

Régi szakácskönyveket olvasva mindig ámulattal tölt el, hogy a hajdani korok háziasszonyai milyen egyszerű bölcsességgel vezették háztartásaikat, készítették ételeiket, tartósították élelmiszereiket. Éppen ezért édesanyám lánykorában vásárolt szakácskönyvét különösen nagy becsben tartom, mert bár már nagyon ütött-kopott, mégis mindig tanulok belőle valami újat.

Pár évvel ezelőtt ebből a könyvből tanultam meg a feketeribizli főzés nélküli tartósításának módszerét. Az idén pedig ugyanezzel a módszerrel készítettem kökénylekvárt és az eredményen magam is meglepődtem a családom nagy örömére.

Az elkészítése semmilyen bonyolult konyhatechnikai eljárást nem igényel, a gyümölcshúst nem kell sem darálni, sem főzni. Mivel az elkészült lekvár teljes egészében megőrzi ásványianyag- és vitamin tartalmát, ezért kiválóan erősíti az immunrendszert.

Hozzávalók:

1 kg kökényhús
1 kg cukor

Elkészítés:

  1. A kökényszemeket megmosás után kimagozzuk.
  2. A gyümölcshús súlyával egyenlő mennyiségű cukrot hozzákeverünk és lefedve 24 óráig állni hagyjuk. A pihentetési idő alatt gyakran megkavarjuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon benne.
  3. A keletkezett édes, zselészerű masszát csírátlanított üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Tanácsok:

A gyümölcsmagozást érdemes kesztyűben végezni, mert befogja a kezet.

Tartósítószert azért nem tettem, hozzá, mert a cukor konzerválja.

Fogyasztásig érdemes hűvös helyen tárolni.

Sült húsok, grillezett sajtok kiváló kiegészítője, de használható süteménybe, gyümölcsjoghurt készítéséhez vagy csak egy egyszerű lekváros kenyérhez.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Vélemény, hozzászólás?