Ajánlott irodalom

Debreczy Zsolt: Télálló kaktuszok, agávék és pálmaliliomok

Generációk nőttek fel ezen a sok évtizeddel ezelőtti könyvön. Már akkor szabadban tartható, télálló kaktuszokról írt, amikor még nem volt közismert, hogy a kaktuszok egyáltalán bármennyi fagyot képesek elviselni. Azóta már ez nem újdonság, sokfelé tartanak kaktuszokat sziklakertekben. A könyv ehhez megad minden segítséget, nagyon alapos háttértudással együtt. A kaktuszok eredeti élőhelyének bemutatása is nagyon értékes, a könyv írásakor ez szinte ismeretlen volt a magyar olvasók számára, és manapság is nagyon jó összefoglalónak számít. Egy dologgal viszont óvatosan kell báni: a szerző a kaktuszok fagytűrését nagyvonalúan kezeli. Az ország legenyhébb klímájú vidékeire igaz az amit leír, átlagos területeken sokkal kevesebb faj tartható védelem nélkül a szabadban. Ettől eltekintve azonban egy mai szemmel is értékes könyvről van szó.


Rod & Ken Preston-Mafham: Kaktuszok képes lexikona

Gyönyörű képeskönyv a gömbkaktuszokról: csak képek, és alattuk pár soros leírás található a könyvben. Kissé önkényes a témaválasztás, mert a ’gömbkaktusz’ nem egy jól meghatározható kategória, de nagyjából lefedi a gyűjtőket érdeklő csoportokat. Minden fajt tartalmaz, ráadásul nagyon jó minőségű képpel, ami a megragadja az adott faj lényegét, és a felismeréséhez nagyon jól használható. Kötelező beszerezni minden kezdő és haladó gyűjtőnek ha még sikerül hozzájutni.


Lyman Benson: Cacti of the United States and Canada

Hatalmas terjedelmű, körülbelül ezer oldalas könyv, egy kiváló szerző élete munkája. Régi, de nagyon alapos mű, ami a téma összes apró részletkérdését tartalmazza. Az első felében alapvető információkat ad, ami felér egy kisebb biológus és klímakutató képzéssel. Az USA területén megtalálható összes éghajlati övet részletesen leírja, és az USA elég nagy ország ahhoz, hogy a trópusoktól az örök jég birodalmáig minden előfordul a területén. A könyv második fele a fajok részletes ismertetése precíz adatokkal, elterjedési térképekkel, ahol szükséges a hasonló fajok vagy változatok táblázatos összehasonlításával kiegészítve. A kiadása óta eltelt évtizedekben történtek rendszertani változások, új fajokat is felfedeztek, de ez a könyv még mindig szinte teljesen lefedi az USA és a tőle északabbra található területek összes kaktuszát és a hozzájuk tartozó minden ismeretet.