You are currently viewing A selyemmirtusz

A selyemmirtusz

A selyemmirtusz nálunk még ritka, de melegebb vidékeken nagyon elterjedt dísznövény. Orgonára hasonlító virágbugáit nyáron hosszú ideig és nagy tömegben hozza. Virágszíne szinte bármilyen lehet: fehér, piros, rózsaszín, lilás. Gyorsan fejlődő, hamar virágzó, hálás cserje. Mérete a fajtától függ: a fa termetű, akár 10 méterre is megnövőktől a néhány méteres cserjéig terjed a választék. A kérge szép mintázatú, ezért érdemes lehet az idősebb példányokat felnyírni, hogy a törzs látható legyen.

A selyemmirtusz több faj, és azok hibridjeinek közös neve. Leggyakrabban a Lagerstroemia indica nevet használják, de más fajok is részt vettek a mai, hibrid eredetű kertészeti változatok létrehozásában. Ázsia dél-keleti részéből származnak, Indiából és a környező országokból.

A selyemmirtuszok hidegtűrése nagyon változatos, de a legjobb fajták a mi éghajlatunkon is teljesen télállók, -20 – -25 fok közötti a fagytűrésük. A nyári forróságot viszont rosszabbul viselik. Tűző napot igényelnek a bőséges virágzáshoz, de a nálunk előforduló hőhullámokat megszenvedik. Ilyenkor érdemes bőségesebben öntözni őket. Általában viszont érzékenyek a pangó vízre és a túlöntözésre. Talajban nem válogat, bár túlságosan meszes földben sárgulnak a levelei. Szereti a jó vízáteresztő földet, nehéz agyagtalajokon nem érdemes próbálkozni vele. Jó szárazságtűrő, de nem annyira, mint a füge. Aszályos időben meghálálja az öntözést. Tápanyagigényes növény, érdemes a tövét vastagon mulcsolni vagy komposzttal takarni. Ez a gyökerek téli védelmében is sokat segít.

Lagerstroemia indica ‘Acoma’

Konténeres növényt egész évben lehet ültetni, ősz elejéig, hogy legyen ideje begyökeresedni a fagyokig. Szabadgyökeresen a mi hideg éghajlatunkon a legjobb a tavaszi ültetés. Fiatalon virágzik, tavaszi ültetésnél általában már az ültetés évében, de az utána következőben biztosan.

Nagyon gyorsan nő. A virágait a friss hajtások végein hozza, ezért erősebb metszés vagy visszafagyás után is virágzik. Az elnyílt virágokat érdemes levágni, hogy újabbakat hozzon és ne a terméséréssel foglalkozzon.

Lagerstroemia indica ‘Berlingot Menthe’

A selyemmirtusz nagyon jól tűri a metszést. Kora tavasszal érdemes visszavágni, az előző évi hajtásokat akár néhány rügyre levághatod. Ilyenkor formálhatod, vagy ritkíthatod is a töveket ha szükséges. A túl erős metszéstől nagyon sok új hajtást nevel, és nem marad energiája a virágzásra. Ezért, bár maga a növény elviseli, érdemes mértéket tartani a metszésénél. Formázni viszont bátran lehet: fa alakúra nevelheted, vagy több törzsű bokor formára, ahogy szeretnéd.

Betegségek közül a lisztharmat fordulhat elő nála. Érdemes szellős helyre ültetni, mert párás, nedves környezetben könnyebben megtámadja a gomba. Ezen kívül a szokásos levéltetvek és pajzstetvek fordulhatnak elő, de komoly problémát ezek nem okoznak.


Vélemény, hozzászólás?