You are currently viewing A gránátalma

A gránátalma

Punica granaum ‘Provence’

A gránátalma a mediterrán vidékek gyümölcse. Évezredek óta termesztik. Nálunk még ritka, de terjedőben van. Leggyakoribbak a dísznövényként ültetett, termést nem hozó típusok. A magyarázat egyszerű: ezek a legtélállóbbak. Léteznek nagyon jó télállóságú gyümölcstermő fajták, amik nálunk is figyelmet érdemelnek. A legjobb télálló fajták a fügéhez hasonló, -18 fok körüli fagyokat viselnek el.

A gránátalma gyümölcse ősszel érik, és nagyon sokáig tárolható, jól szállítható, ezért nálunk is beszerezhető. Őshazájában kétféle típusát ismerik: a lének való savanyú, és a frissen fogyasztandó édes fajtákat. A lének való fajtákat a citromhoz hasonlóan használják ízesítésre, de szirupot is főznek belőle amit mártásként esznek különféle ételekhez, sült húsokhoz és süteményekhez egyaránt. A friss fogyasztásra való fajták apró ’bogyóit’ a gyümölcsből kifejtve a bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan lehet felhasználni süteményekben, gyümölcssalátában, vagy csak egyszerűen friss gyümölcsként fogyasztva. A magok sokakat zavarnak, de léteznek mag nélküli típusok is. Sajnos ezek nem igazán jó télállók, legtöbbjük nem termeszthető.

A gránátalma nyár elejétől egészen őszig hozza nagy, kreppapírra hasonlítóan gyűrött szirmú élénkpiros virágait. Az első virágokból fejlődő termések érnek be nálunk. Az érést nehéz észrevenni, mert gyakorlatilag semmilyen változás nem jelzi. A termés a virág lehullásától kezdve már a fajtára jellemző színű. Szeptember végétől, a termés növekedésének a leállása után már érdemes egy-egy darabot leszedni, és megnézni, hogy érett-e. Túléréskor sem történik semmi rossz, a gránátalma ehető marad, de a legtöbb fajta gyümölcse túlérve szétreped. A repedt termés már nem tárolható, gyorsan meg kell enni. Az ép, egészséges termések hűvös helyen hónapokig tárolhatók, sőt szobahőmérsékleten is inkább csak megszáradnak, sokáig fogyaszthatók maradnak.

A gránátalma fajtái

Az összes gránátalma fajta a Punica granatum fajba tartozik. Ezen belül is vannak azonban típusok, amiket röviden már említettünk:

Virágukért termesztett dísz gránátalma fajták: A fehértől a narancson és rózsaszínen át a pirosig mindenféle színű és virágméretű fajtát előállítottak már. Termést nem, vagy alig hoznak. Ezek közül kerülnek ki a legjobb télálló fajták, némelyik a mi éghajlatunkon is biztonságosan áttelel.

Törpe gránátalma: Apró, alig méteresre fejlődő, sűrű növekedésű fajta. Virága és termése a többi gránátalmához hasonló, csak sokkal kisebb. Leginkább dézsás növényként találkozunk vele, mert télállósága nagyon gyenge. Télen védett helyen kell tartani.

Savanyú gránátalma fajták: Lének használhatók, a citromhoz hasonlóan ízesítésre, vagy szirupként télire eltéve.

Édes gránátalma fajták: Friss fogyasztásra való fajták, az édestől a kissé savanyúig sokféle ízű változat vétezik.

Magnélküli fajták: A édes fajták közé tartoznak. Friss fogyasztásra ezek a legkedveltebbek.

A gránátalma gondozása

A gránátalma igényei a fügéhez hasonlók: jól viseli a forró száraz nyarakat. Talajban nem válogat, a legszárazabb, köves, homokos területeken is megél. Tűző napok érdemes tartani, mert akkor virágzik és terem a legbőségesebben. Védett helyre ültesd: falak mellé, déli fekvésbe, szélvédett helyre. Jó ötlet például a kert egy délre néző sarkába, két oldalról védett helyre telepíteni. A szélvédelem különösen télen fontos, ezért a lombhullató fák és cserjék által nyújtott védelem nem sokat ér. Inkább falak vagy örökzöldek mellé érdemes ültetni.

Általában elmondható, hogy az elterjedtebb gyümölcstermő gránátalma fajták fagytűrése rosszabb, mint a füge fajtáké. Vannak azonban kivételesen jó fagytűrő fajták is, ezek -18 fok körüli fagyokat is károsodás nélkül elviselnek. Ennél hidegebb időben elfagynak, de gyökérről gyorsan újrahajtanak.

A gránátalmát metszeni nem kell. Az elsűrűsödő bokrokat érdemes kiritkítani, az elfagyott ágakat kivágni, de más gondozást nem igényel.

Konténeres formában egész évben lehet ültetni, de célszerű a tavaszi vagy nyári ültetés, maximum ősz elejéig. Ilyenkor még van esélye a fagyokig begyökerezni. Ültetés után öntözést igényel. Az első télen érdemes takarni egy vastag mulcs réteggel, hogy a töve biztosan ne fagyjon el. Kora tavasszal bontsd ki, hogy a föld jobban át tudjon melegedni a naptól, és hogy be ne fulladjon a takarás alatt a szára. A gránátalma kis méretben is virágzik, ültetés után általában 2-3 évvel lehet számítani az első termésre.

A gránátalma dézsás tartásra is alkalmas. Különösen a törpe fajtáknál gyakori ez a módszer. Nyáron jól érzi magát a teraszon, tűző napon egy nagyobb dézsában, bár a fügénél rosszabbul tűri a kiszáradást. Télen a gyökerei sokkal könnyebben átfagynak, mintha a kertben kiültetve élne. Ezért érdemes védett helyen, például garázsban teleltetni. Legalább a nagy hidegek idejére vidd be védettebb helyre. Melegben nem tarthatod télen, a legjobb a fagypont körüli vagy akár még hidegebb hely, ahol a füge gyökérzete nem fagy át teljesen. Fény nem kell neki teleltetéskor, akár pincében is tartható. A földjét tartsd enyhén nedvesen. Tél végén, kora tavasszal már érdemes visszavinni a helyére, az enyhébb fagyok nem ártanak neki.

Betegségek nálunk nem károsítják. Semmiféle növényvédelemre nincs szüksége. A felnőtt bokrok teljesen gondozásmentesek, sem öntözést, sem tápanyag-utánpótlást nem igényelnek. Esetleg a szokásos levéltetvek és pajzstetvek fordulhatnak elő, de komoly problémát ezek nem okoznak.


Vélemény, hozzászólás?